Az alábbiakban bemutatjuk a Q10-koenzim legjobb élelmi forrásait, s adunk néhány tippet, hogyan használhatod fel őket a mindennapokban!
A Q10-koenzim legjobb természetes forrásai a húsok - leginkább a marhahús és a sertéshús- , a belsőségek - azon belül a máj és a szív, különösen pedig a szarvasmarhaja mája -, a halak és a tenger gyümölcsei között pedig a szardínia, a makréla, a lazac és a tonhal rendelkezik a legmagasabb Q10-koenzim tartalommal.
Az egyik legjobb Q10-forrásként ismert szarvasmarha májból finom sültet készíthetünk, csupán hagymára és ízlés szerinti fűszernövényekre lesz szükségünk. A szarvasmarha májat májgaluska leveshez is felhasználhatjuk. A marha egyéb részeiből készítsünk paprikával ízesített marhapörköltet, zöldségekkel gazdagított marhahúslevest, grillen vagy serpenyőben sült marha steaket.
Jó Q10-forrás a sertéshús is, melynek számos elkészítési módja ismeretes a hagyományos magyar konyhában. Fokhagymás, sült sertéstarja; paprikás sertéspörkölt, hagymával és sárgarépával párolt sertésszív - csupán néhány a sokak által előszerettel elkészített, sertéshús-alapú fogások közül.
Figyelmeztetés: Figyeljünk oda az elfogyasztott élelmiszer koleszterintartalmára is, a szarvasmarha máj például kiváló Q10-forrás, ugyanakkor magas koleszterintartalma miatt csak mérsékelten ajánlott fogyasztása!
A legjobb Q10-források a zöldségek és gyümölcsök között a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, az avokádó, valamint a feketeribizli. Q10-tartalmuk kevesebb, mint a hús- és halféléknek.
A krémleves készítése az egyik legegyszerűbb módja a brokkoli és a karfiol felhasználásának. A párolt brokkoli kiválóan alkalmazható köretként húsételek vagy hal mellé (akár a fentiekben említett húsfélék kiegészítéseként!), valamint kiváló vegetáriánus salátát készíthetünk belőle paradicsom, saláta és egyéb zöldségfélék, s egy kis öntet hozzáadásával. Az olívaolajon sült karfiol vagy a karfiolrizs szintén kiváló alternatívák, ha Q10-et is tartalmazó, tápanyagokban gazdag ételt szereténk készíteni.
Az avokádó felhasználásával a sült, avokádós tojásreggeli és az avokádósaláta mellett számos egzotikus ételt is elkészíthetünk, például guacamolé-t. A guacamole elkészítéséhez az avokádon kívül lime lére, hagymára, paradicsomra és fűszernövényekre lesz szükségünk.
A Q10-koenzim további jó élelmi forrásai a növényi olajok (szójaolaj, olívaolaj, szőlőmagolaj) és az olajos magvak, melyeket fogyasztása egyébként kedvező zsírsav-tartalmuk miatt is ajánlott.
Természetes forrásokból nyert, extra minőségű Q10 koenzimet tartalmaz.
Antioxidánsokat és vízben oldódó Q10-et tartalmazó kapszula. A H2O Q10 vízben oldhatósága a Q10 gyorsabb, hatékonyabb felszívódásban segít.
A B1-vitamin támogatja a szív megfelelő működését, a szelén elősegíti a pajzsmirigy normál működését és segíti a haj és a körmök egészségének megőrzését, az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Nagy biohasznosulású formula a sejtek energiatermeléséhez, az oxidatív stressz elleni védekezéshez.