A Q10-koenzim legjobb élelmi forrásai

Az alábbiakban bemutatjuk a Q10-koenzim legjobb élelmi forrásait, s adunk néhány tippet, hogyan használhatod fel őket a mindennapokban!

husok-q10

Húsok és halak

A Q10-koenzim legjobb természetes forrásai a húsok - leginkább a marhahús és a sertéshús- , a belsőségek - azon belül a máj és a szív, különösen pedig a szarvasmarhaja mája -, a halak és a tenger gyümölcsei között pedig a szardínia, a makréla, a lazac és a tonhal rendelkezik a legmagasabb Q10-koenzim tartalommal.

Tipp - Fogások Q10-ben gazdag hús- és halfélékkel

Az egyik legjobb Q10-forrásként ismert szarvasmarha májból finom sültet készíthetünk, csupán hagymára és ízlés szerinti fűszernövényekre lesz szükségünk. A szarvasmarha májat májgaluska leveshez is felhasználhatjuk. A marha egyéb részeiből készítsünk paprikával ízesített marhapörköltet, zöldségekkel gazdagított marhahúslevest, grillen vagy serpenyőben sült marha steaket.

Jó Q10-forrás a sertéshús is, melynek számos elkészítési módja ismeretes a hagyományos magyar konyhában. Fokhagymás, sült sertéstarja; paprikás  sertéspörkölt, hagymával és sárgarépával párolt sertésszív - csupán néhány a sokak által előszerettel elkészített, sertéshús-alapú fogások közül.

Figyelmeztetés: Figyeljünk oda az elfogyasztott élelmiszer koleszterintartalmára is, a szarvasmarha máj például kiváló Q10-forrás, ugyanakkor magas koleszterintartalma miatt csak mérsékelten ajánlott fogyasztása!

Zöldségek és gyümölcsök

A legjobb Q10-források a zöldségek és gyümölcsök között a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, az avokádó, valamint a feketeribizli. Q10-tartalmuk kevesebb, mint a hús- és halféléknek.

Tipp - Fogások Q10-ben gazdag zöldségfélékkel

A krémleves készítése az egyik legegyszerűbb módja a brokkoli és a karfiol felhasználásának. A párolt brokkoli kiválóan alkalmazható köretként húsételek vagy hal mellé (akár a fentiekben említett húsfélék kiegészítéseként!), valamint kiváló vegetáriánus salátát készíthetünk belőle paradicsom, saláta és egyéb zöldségfélék, s egy kis öntet hozzáadásával. Az olívaolajon sült karfiol vagy a karfiolrizs szintén kiváló alternatívák, ha Q10-et is tartalmazó, tápanyagokban gazdag ételt szereténk készíteni. 

Az avokádó felhasználásával a sült, avokádós tojásreggeli és az avokádósaláta mellett számos egzotikus ételt is elkészíthetünk, például guacamolé-t. A guacamole elkészítéséhez az avokádon kívül lime lére, hagymára, paradicsomra és fűszernövényekre lesz szükségünk.

Egyéb növényi Q10-források

A Q10-koenzim további jó élelmi forrásai a növényi olajok (szójaolaj, olívaolaj, szőlőmagolaj) és az olajos magvak, melyeket fogyasztása egyébként kedvező zsírsav-tartalmuk miatt is ajánlott.  

Q10 koenzim termékek!

Q10 100 mg 60 kapszula(BioTech USA)

Q10 100 mg 60 kapszula (BioTech USA)

Természetes forrásokból nyert, extra minőségű Q10 koenzimet tartalmaz.

Ár: 4990 Ft
Megnézem

BioTech USA H2O Q10 100mg60db kapszula

BioTech USA H2O Q10 100mg 60db kapszula

Antioxidánsokat és vízben oldódó Q10-et tartalmazó kapszula. A H2O Q10 vízben oldhatósága a Q10 gyorsabb, hatékonyabb felszívódásban segít.

Ár: 5690 Ft
Megnézem
Újdonság

Bioheal Q10 Koenzim 60 Mg30 db lágykapszula

Bioheal Q10 Koenzim 60 Mg 30 db lágykapszula

A B1-vitamin támogatja a szív megfelelő működését, a szelén elősegíti a pajzsmirigy normál működését és segíti a haj és a körmök egészségének megőrzését, az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Ár: 2895 Ft
Megnézem
Újdonság

WTN Nano Q10+ 50 ml

WTN Nano Q10+ 50 ml

Nagy biohasznosulású formula a sejtek energiatermeléséhez, az oxidatív stressz elleni védekezéshez.

Ár: 5700 Ft
Megnézem
Vélemények (1)